Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

I71v85o 23C93i82l45i28c11h

25. 3. 2015 8:03

Vidím to naprosto stejně! :-/

0 0
možnosti

Kapitalismus je něco vyrobit a s přidanou hodnotou prodat.U nás je hyenismus.Někdo něco vyrobí, někdo jiný to pod výrobními náklady prodá přes úvěr s pastí.Kupec pak přijde o vše, bydlení, rodinu, důstojnost a nakonec o život....

0 0
možnosti
Foto

Mně setrvale nejde do hlavy jedna věc: všichni lidé, kteří v tom musí žít, to vědí. Kruci, jak to, že se věci nedají nijak posunout k lepšímu. Každá další vláda to udělá horší, než to bylo předtím. Tak asi nemáme ve volbách šanci to změnit, pak ovšem jsou volby pro Kočku a demokracie je jen takovou dobrou volební koblihou beze smyslu.

0 0
možnosti

:-)   Bezvýhradný souhlas ! R^R^R^

2 0
možnosti

Nástup kapitalismu byl - jak už to tak v kapitalismu chodí - spojen s penězi.

Aristokracie a církev neplatily daně, zatímco buržoazie ano a ne malé.

Byla tedy potřebná radikální změna, protože aristokracie a církev by se svého dobrého bydla dobrovolně jistě nevzdaly. Proto došlo k revoluci a tedy k rychlé a radikální změně, spojené - jak už to tak v revoluci bývá - s násilím a terorem.

Ohromný pokrok kapitalismu byl v tom, že člověk přestal být nevolník o jehož osudu rozhodoval jeho pán a majitel. Logicky navázala definice toho, že lidé se rodí sobě rovni a jsou nadáni jistými nezcizitelnými právy.

Podstatou kapitalismu je ale rozvoj a expanze, což spolu se svobodnou soutěží planeta umožňovala.

Jenže prostor pro expanzi se vyčerpal. Kam se má kapitalismus rozvíjet? A soutěž, jejíž výsledkem je jeden vítěz a miliony poražených, mi také nedává dobrý smysl.

Extrémistická neoliberální ideologie vede k návratu do feudalismu. Tento novodobý feudalismus vede k vzniku novodobé aristokracie (která také už neplatí žádné daně) a k upadání stále většího počtu lidí do stavu ekonomického nevolnictví.

Možná tedy bude i kapitalismus zlikvidován stejným způsobem jako před více než 200 lety ve Francii jiná brzda rozvoje společnosti.

Ovšem čím bude nahrazen?

Nemám tušení...

3 1
možnosti

Moje učebnice (vydaná 2008) tvrdí něco jiného.

Říká, že kapitalismus má 3 hlavní znaky, kterými jsou:

- převaha soukromého vlastnictví

- zisk jako hlavní faktor motivace

- námezdní práce.

Takže kapitalismus máme, ne že ne.

Mezi ty znaky nepatří volný trh, svoboda, spokojenost občanů, demokracie apod.

Bez toho všeho se kapitalismus v pohodě obejde.

2 1
možnosti

Ovšem pouze dle této Vaší "učebnice".

Převaha soukromého vlastnictví bez přítomnosti co nejsvobodnějšího trhu může být horší, než převládající vlastnictví státu.

2 0
možnosti
  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4865x
Člověk s vlastním názorem a veselým duchem. Narozen ve znamení lva roku 1966. V současné době majitel obchodní firmy. Dříve učitel, který přerušil svoje studium na pedagogické fakultě Masarykovy univesity, aby mohl okusit "radosti" soukromého podnikání. Mojí ideou je svobodný občan, který se umí postarat sám o sebe a malý, ale výkonný státní aparát, který jej nešikanuje a měří každému stejným metrem. Více článků a zajímavých informací najdete na www.pravyprostor.cz