Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

O52t91a88k42a67r 52S46e54k86l

10. 7. 2014 11:59

Ve své stupnici autor nezmiňuje jednu nepostradatelnou fázi , která zákonitě musí přijít. Totíž - splácení dluhu. Podle svého členění ve čtvrté fázi hovoří o splácením dluhu. Jedná se však o omyl - splácejí se pouze ÚROKY ze stále rostoucí zadluženosti. Jiří P. , druhdy miláček davů , sice považuje státní dluh za něco efemérního , virtuálního ., z čehož nemusíme míti obavy.

Obávám se však, že opak je pravdou. Naši potomci budou jednou vzpomínat velice s nevolí na ty všechny Sobotky a Špidly s jejich mantrou ... zdroje tu jsou.

Možná ale přijde potopa světa, doba ledová nebo nás pohltí islámský džihád a dluhy padnou ? Otázka je , co je lepší vyhlídka...:-)

6 0
možnosti
AK

Dluhy států se přece nesplácí. To ani nejde.

Možná by bylo zajímavé si poslechnout slova historika Davida Graebera o dluhu: „Bohatí byli vždy schopni neobyčejných skutků velkorysosti a odpuštění, když jednali mezi sebou. Absolutní mravnost dluhu platí jen pro nás obyčejné smrtelníky – protože to je ten nejlepší v dějinách objevený prostředek, jak se vypořádat se situací obrovské nerovnosti a udělat to tak, aby se zdálo, že oběti jsou viníky.“

2 3
možnosti
AK

U Řecka, ale koneckonců i u České republiky, se veřejné zadlužení a jeho nárůst svaluje na příliš velké výdaje státu, konkrétně na sociální výdaje. Něco se přitom ale přehlíží. Země, které jsou vzhledem ke krizi eurozóny seskupeny do nehezké anglické zkratky PIIGS (Portugalsko, Irsko, Itálie, Řecko, Španělsko), neměly totiž zdaleka společné „nadměrné výdaje“. Jejich společným znakem jsou spíš nízké daňové příjmy, které se v posledních letech před krizí systematicky snižovaly (např. daně z příjmu právnických osob), a velké daňové úniky (rozsah šedé a černé ekonomiky). Irsko, které spáchalo spektakulární ekonomickou sebevraždu tím, že převzalo závazky svého přebujelého bankovního sektoru a jeho deficit v jednom roce se dostal na téměř třetinu (!) HDP, aplikovalo daň z příjmu právnických osob na úrovni 12,5 procenta, čímž efektivně provozovalo tzv. daňový dumping.

Takže pokud si někdo žil nad poměry, rozhodně to nebylo 99% občanů, ale největší firmy a to 1% nejbohatších občanů. Plýtvání a daňové úniky jdou zase na vrub politiků a jejich kámošů...

Jak naše, tak zahraniční údaje vyvracejí teze autora blogu - ten zásadní problém není na straně výdajů, ale na straně příjmů...

6 8
možnosti
JB

Komoušské kecy, přitom umíte číst. Kdyby Irsko nespáchalo, jak jste sám uvedl, socialistickou sebevraždu převzetím bankovních dluhů, tak by tak zadlužené a na pokraji krachu nebylo.

6 2
možnosti
AK

My tak dlouhou statistiku údajů nemáme, takže se podívám do Německa.

Horst Afheldt v knize Wirtschaft die arm macht uvádí, že mezi lety 1950 a 2000 zbohatl průměrný Němec 7x (vydělil rok po roce HDP počtem Němců). Takový průměrný ovšem neexistuje a tak to rozdělil autor mezi zaměstnance (90% lidí v produktivním věku) a nejbohatší příjmové kategorie a velké firmy. Zaměstnanci zbohatli 2,8x, zatímco nejbohatší 12x. Druhá strana této mince, která ovšem se vší vehemencí popírá tezi autora blogu, a která ukazuje proč je málo peněz ve státním rozpočtu a že je to problém v oblasti příjmů a ne výdajů, je srovnání, které ukazuje z koho na koho se přesunulo daňové zatížení. Zatímco v roce 1950 přispívali do státního rozpočtu zaměstnanci 25%, o 50 let později už to bylo 80%. Podíl bohatých, tedy těch jejichž příjmy vzrostly raketově, na vybíraných daních klesl z původních 75% na pouhých 20%. A podíl těch, jejichž příjmy rostly pozvolna a v posledních letech dokonce stagnovaly vzrostl popsaným způsobem. Tady je důvod, proč budeme pořád poslouchat, že na veřejný sektor nejsou peníze. Jakmile bohatí přestali platit daně a zaměstnanecké příjmy stagnují, je nemožné uhradit provoz státu a zachovat veřejný sektor ve stávajícím rozsahu.

5 2
možnosti
KK

Ještě vám tam chybí jeden důležitý údaj a to sice kolikrát se zvýšil objem státního rozpočtu vůči HDP.

Je možné, že bohatí platí stejné daně jako před padesáti lety a zaměstnanci x krát více protože taky veřejný sektor je x krát více rozhazovačný. To by potom vůbec nebyla chyba bohatých ale jenom voličů.

1 0
možnosti
PM

Pro Karla Dvořáka - kromě dotací si Babiš vynucuje daňové prázdniny, a Vy tu řešíte drobné živnostníky, který navíc budou od 2016 buzerovaný el. ev. tržeb http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/babisuv-agrofert-si-na-slovensku-vydupal-danove-prazdniny-1099778

1 0
možnosti
PR

Velká karma.Myslím že se nacházíme mezi fázemi 2-3

1 1
možnosti
JR

J94a26n 23R61á11ž

9. 7. 2014 19:13

Dík za odvahu napsat takový článek!

K tomu jen, že nejhorším dědictvím socialismu, který převzal euro newsocialismus je, že vytváří v mnoha lidech iluzi, že se o ně stát postará. Vir HIV je mor novověku a každý chápe, že je nebezpečný, ale virus,kterým socialisté infikovali miliony Evropanů nikdo nebere vážně, i když bude mít katastrofálnějši následky než AIDS, BSE (nemoc šílených krav) a chřipka H5n1 kdyby epidemie vypukly dohromady. Ztráta pocitu absolutní a nedělitelné odpovědnosti za svůj život je to,co naši civilizací zničí  spolehlivěji než islám.

(Dnes jsem jedné dámě na dlouholeté státem placené dovolené řekl, ze když nebude mít odpracováno 35let nebude mít nárok na důchd. Její reakcí bylo, že je to blbost, že na důchod je zákonný nárok, že má odpracováno přes 20 let a 10 let je vedená jako nezaměstnaná a tak důchod dostane. V takové iluzi žijí desetitisíce lidí, kteří vůbec neřeší z čeho budou žít za deset let...... vždyť se stát musí postarat!)

18 3
možnosti
Foto

problémem je přebujelá, neproduktivní byrokracie, primitivní sociální politika, kterou umí zneužívat i jedinec s IQ tykve, mafiánské praktiky významných podnikatelů propojených s politiky, zločinné systémy dotací, úniky daní do off shorů, nedůsledné vymáhání daní a neplaceného soc. a zdr. pojištění, zlodějské politické strany, které si z ministerstev udělaly dojné krávy, zbavení se komerčních bank, které Češi nejdřív vytunelovali a pak je předali do rukou cizinců.......

9 0
možnosti
KD

Je na case,aby se zhroutil ten socialni stat pro nase OSVC, ktery nema v Evrope obdoby. 800 000 zivnostniku se veze na zadech 3,5 milionu zamestnancu !!

4 21
možnosti

A kde jste sebral záda 3,5 mil. zaměstnanců? 800 000 OSVČ nechce dávky, ale z 3,5 mil. zaměstnanců je 1 mil. státních, kteří nic nevytvářejí a jenom žerou. A větžina si žije dobře. A krom nich se na zádech ostatních vezou profesionální dávkaři. Zaplať pánbůh za OSVČ, kteří toho možná moc nepřispějí, ale nic neseberou.

26 3
možnosti
RM

Příklad sociální firmičky:

1ks majitel a ředitel v jedné osobě, 1ks jeho asistentka, 1ks obchodní ředitel  (marketing, prodej), 1ks dělník, 1ks fakturantka, 1ks účetní, 1ks údržbář, 1ks řidič ředitele, 1ks firemní řidič, 1ks uklízečka

Kontrolní otázka: bude tato sociální firmička prosperovat?

5 0
možnosti
LK

pokud bude prodávat zbraně, drogy nebo poskytovat poradenské služby politikům tak ano

12 0
možnosti
PK

Osobně vidím hlavní problém ani ne tak v štědrém sociálním programu jako v nenažranosti a černotách našich mocipánů a to bez ohledu na politickou orientaci a jejich znýmých a známých jejich známých. Pokud je stát ve srabu nemůže si politik v pozici jakjéhosi služebníka daňových poplatníků rozkrádat společné prachy, u svých koryt mlaskat a hovořit o zadlužování budoucích generací těmi, kteří platí daně. Všem služebníkům ve státních službách by prospěla dieta. Raději budu platit na nezaměstnaného než na ukecaného a nic neřešícího politika.

24 1
možnosti
LK

to už je následek, ne příčina. Člověk je bytost nedokonalá a dokáže konat dobro i zlo podle toho jaké příležitosti se mu naskýtají.  Funkční stát musí podporovat aktivitu trestat neaktivitu, pak bude dost prostředků na rozvoj i solidaritu. Pokud je aktivita trestána a pasivita odměňována, nutně to musí špatně dopadnout.

12 1
možnosti
  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4865x
Člověk s vlastním názorem a veselým duchem. Narozen ve znamení lva roku 1966. V současné době majitel obchodní firmy. Dříve učitel, který přerušil svoje studium na pedagogické fakultě Masarykovy univesity, aby mohl okusit "radosti" soukromého podnikání. Mojí ideou je svobodný občan, který se umí postarat sám o sebe a malý, ale výkonný státní aparát, který jej nešikanuje a měří každému stejným metrem. Více článků a zajímavých informací najdete na www.pravyprostor.cz