Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Krome bodu dva a ctyri souhlas.

U bodu dva nesouhlasim. V zasade jsou tu dva hlavni pristupy - neoliberalni trzni stat (jako treba USA) a socialne orientovany stat (treba skandinavske staty) - a to druhe je proste zamereni nasi republiky. Pochopitelne to snizuje efektivitu a zvysuje byrokracii - u nas dokonce hodne. :) Ale stat je tu pro lidi, aby jim pomahal a v urcitych pripadech se o ne postaral.

A bod ctyri bych az tak kriticky nevidel.

Kazdopadne karma! R^

1 2
možnosti
KT

Stát není od toho, aby lidem pomáhal. Funkce státu by měla být vytvoření příznivého prostředí pro život svých občanů, tedy bezpečnost, stabilní právní řád a jeho vymahatelnost a sociální pomoc pro ty kteří to skutečně potřebují. Tečka puntík o ostatní jsou lidé schopni se postarat sami. Podpora či omezení nežádoucí činnosti lze zařídit odpisy nebo naopak daňovým zatížením. Všecky dotace a přerozdělování jen pokřivují přirozenou konkurenci a tvořivost. Zdravotnictví a důchody by mělo zajišťovat pojištění v pravém smyslu slova a ne skrytá daň.

5 4
možnosti
PK

Velmi dobře shrnuté. Není vůbec co dodat. Je to taková smutná pravda.R^

5 3
možnosti
Foto

Výborně shrnuté. Mnohé z těch ingrediencí dokonce přesahují naše hranice.

4 2
možnosti
JV

J12o80s17e55f 28V82a17l88a

30. 5. 2014 7:18

jako clovek zijici prevazne v zahranici musim nez souhlasit, Vase veta "Jako podstatu společenské spokojenosti vidí neúspěch konkurenční partaje" by se mela do kamene tesatR^ Obavam se, ze ten nemecky ekonomicky "zazrak" je zalozen na dobre fungujicim politickem systemu, ktery ale nezacina nekde v Mnichove, v Berline nebo v Hamburgu, ale na docela obycejne vesnici. Nemec se aktivne zajima o politiku, protoze vi, ze se mu to vrati - miru zajmu ukazaly treba volby do Evopskeho parlamentu s ucasti volicu lehce pod 50%

8 0
možnosti
VD

Na druhé straně máte v Němcích vyšší daně, než tady a mohl bych pokračovat.

0 3
možnosti

..že stát je jedno velké opatrovatelské centrum... A čím byste stát nahradil? Kdo by zaručil fungování společnosti jako celku? To jako byste si představoval, že by se všechno zprivatizovalo a zůstalo by jen pár vládních úředníků, které by majitelé všeho poslouchali? Zákony by dělal kdo? Musíte se s tím smířit, že všude ve světě je stát tím nejvyšším, co řídí společnost. Problém je v tom, že my nyní máme stát a nad ním je nadstát - EU. Oba vymýšlejí různá nařízení, směrnice a poplatky na kdeco. Když se dá výsledek dohromady, tak máme, co máme. Neuvěřitelně drahou byrokracii a vysoké skryté zdaňování obyvatel :-/

3 3
možnosti
ZO

Jenže stát se i s těmi penězy které si bere nestará.a vo tom to je...tedy nestará se řádně, v mnohých případech vůbec.

6 0
možnosti
KJP

"mají za to, že stát je jedno velké opatrovatelské centrum a musí se o ně postarat od kolébky do hrobu" - v mnohém nelze nesouhlasit, ale co jiného může dělat důchodce - ve 35 letech jste už na přijetí do pracovního poměru starý, a korektní maturitu na řádné střední škole srovnali do jedné línie s jakýmkoliv učebním oborem s maturitou, a tím ztratila jakoukoliv hodnotu. Pokud v důchodu seženete náhodou jakýkoliv přivýdělek tak pokud nemáte příslušný kontakt, tak pracujete za minimální mzdu, a jen pouhé náklady na tu práci - svačina, oběd,... Vám z toho polovinu ještě ukousnou. Stát skutečně je velké opatrovatelské centrum, a má na velmi slušnou péči o obě Vámi zmíněné kategorie občanů ne dostatek, ale přímo nadbytek prostředků. Má, či spíše měl by kdyby, ... cokoliv co platí stát nestálo přinejmenším NÁSOBKY běžných cen. Řadový politik neuvažuje o průměrné mzdě, (je průměrná, ale přitom ani zdaleka na ni polovina pracujících nedosáhne), ř.p. uvažuje v NÁSOBCÍCH této mzdy, ve statisících.  A pracovníci vedení státních firem, těm je to málo, uvažují rovnou v milionech. Pak se nelze divit, že na důchodce prostě nezbývá. Mimochodem ať se Kalousek těmi 25 tisíci o které je mimo jiné obral (bylo toho daleko více, mimo jiné i ve spolupráci s Hegerem) udáví.

11 1
možnosti
PZ

P30e75t18r 42Z10d75e76n38ě20k

30. 5. 2014 22:39

Nojo, co ale s tím? Usvědčené lumpy postřílet jako v Číně? Komunistický kapitalismus nebo kapitalistický komunismus? Pěkně děkujuRv

1 0
možnosti
JJ

Mě nejvíc baví, jak lidé žehrají, kam nás přivedla ta "neviditelná ruka trhu". Přitom jsme k trhu ani nepřičichli, všude samá regulace, dotace, podpora, byrokracie, předpisy, zákazy, příkazy - člověk se v tom už ani nevyzná.

Ale ono je to jako v té bajce o psu a vlku: Pes láká vlka, aby se přidal k němu do služeb páníčka. Že má každý den pravidelné dávky žrádla a ani se nijak nepředře, jenom občas zaštěká.

"A od čeho máš tu rýhu na krku," ptá se vlk.

"No, to je přece od obojku," odpoví pes.

"A co je to obojek?"

"Ten ti navléknou na krk a přivážou tě u boudy." "Aha, tak děkuji," řekne vlk a zmizí v lese. My jsme v opačné situaci. Vlk láká psa ke svobodě, kde ho nikdo nebude přivazovat a omezovat, a už vůbec ho nebude bít. Pes se radostně přidá, ale radost mu vydrží jenom do chvíle, kdy zjistí, že za žrádlem musí běhat. "Tos mě teda dostal, ty vole," řekne vlkovi a vrátí se se staženým ocasem ke svému páníčkovi. Ten ho ztříská za neposlušnost, přiváže k boudě, ale pak už zase přicházejí ty pravidelné dávky žrádla a pes si libuje: "Tohle je přece ten správnej život! Já toho vlka nechápu!"

43 2
možnosti
KT

V jiné diskusi jsme hájila právo na svobodu a soukromí jednotlivce a obdržela takovouto reakci: Vás tady někdo omezuje a kdo prosim Vás? Ve zkratce jsem vyjmenovala jsem několik bodů podobných jako pan Kříž a dostalo se mi odpovědi, že to je všechno normální a účelné. Tak nevím. Ta vaše obrácená La Fontainova bajka je silně depresivní.

2 0
možnosti
PO

Stejně je zvláštní paradox, že Lenin požadoval pro budování komunismu "nového člověka" - a pan autor de-facto volá při budování kapitalismu také po někom novém. Jakému systému tedy současná společnost vlastně vyhovuje?

Osobně si myslím, že prostředí, jakkoliv má chyby, u nás výrazněji nebrání individualitám vyniknout, postarat se o sebe a život si zařídit pdle svého. Jen po takovém životním stylu není poptávka a rozhodně ji nebrzdí jen zmíněné chyby prostředí.

5 5
možnosti
JN

J73a41n 96N35o24v71á35k

28. 5. 2014 1:38

Joooooo!!! Mega souhlas. 

V tomto pořadí:

1)  Prostředí u nás nebrání individualitám vyniknout, postarat se o sebe a život si zařídit podle svého.

2) Po takovém životním stylu není poptávka (doplňuji: mainstream poptávka).

0 1
možnosti
Foto

kolego 8-o,napsal jste "A"....věřím, že napíšete i "B" a možná "C" O ČESKÉ SPOLEČNOSTI, ale i tak dávám karmu...JSEM NA VÁS ZVĚDAV, OPRAVDU![>-]EU

0 0
možnosti
  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4865x
Člověk s vlastním názorem a veselým duchem. Narozen ve znamení lva roku 1966. V současné době majitel obchodní firmy. Dříve učitel, který přerušil svoje studium na pedagogické fakultě Masarykovy univesity, aby mohl okusit "radosti" soukromého podnikání. Mojí ideou je svobodný občan, který se umí postarat sám o sebe a malý, ale výkonný státní aparát, který jej nešikanuje a měří každému stejným metrem. Více článků a zajímavých informací najdete na www.pravyprostor.cz