Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KS

Problém současného kapitalismu je ten, že je na světě několik gigantických firem, které ovládají celosvětové své odvětví. Už skoro nepoznáte, jestli jste v Česku, Kanadě, Rusku nebo v Thajsku. Všude stejný Vodafone, všude stejný Penny Market, všude stejná SparKasse. Už je pryč doba, kdy byl kapitalistou každý, kdo měl v horském údolí továrnu na cokoli, dneska je levnější přivézt to plastové a z Číny. Je pryč doba, kdy byl kapitalistou každý, kdo měl na náměstí krámek. Potraviny Vám zlikviduje Žabka, lékárnu Dr.Max, optiku Eiffel Optik, knihkupectví Luxor nebo Levné knihy, oděvy jedna ze stovek značek. Můžete si otevřít vlastní krámek, ale proč byste to dělal? Lidé chodí nakupovat do gigantických obchodních domů, zboží kupují od gigantických řetězců, chleba od megapekáren a maso od megamasokombinátů. To odrazuje od rozjíždění nějakého podnikání, riziko je mnohem větší než v minulosti. Lidem pak nezbývá nic jiného, než být všichni zaměstnanci v těchto gigantických a mamutích firmách, kde se ve struktuře ani nemáte šanci dobrat živého majitele.

1 0
možnosti
VJ

Kdyby si to voliči přáli, tak nevolí ODS, ČSSD, TOP09 a komunisty. 20 let tady jsou a nic dobrého z nich nevypadlo. Takže buď si ten lepší svět voliči nepřejí nebo jsou blbci (bohužel to jinak napsat nejde).

V dnešní době prostě není práce pro každého a už nikdy nebude, pokud naše mechanizace nějak neskončí. Pár procent lidí uživí ten zbytek v zemědělství, pár procent ve výrobě strojů a energetice plus technických oborech, zdravotnictví a bez zbytku se dá přežít. Tak kolem poloviny zaměstnaných dělá služby, které si užíváme jen díky relativně dobré situaci. Pokud chcete, aby mělo víc lidí práci, tak jediná možnost je snížit úvazky, což byla už před nějakými 40 lety komunistická myšlenka. Ale očividně většina lidí radši bude dřít 10 hodin denně 7 dní v týdnu a platit velké daně na ty zbylé na pracáku. :-P

Druhá věc je honba za penězi, které značná část lidí podléhá. Prostě kupují věci, které nepotřebují a horko těžko na to shání prachy. Kdo sakra potřebuje nový mobil každé dva roky? Nové auto každých 5 let? To je jen uměle vyvolaná poptávka k zachování systému hromadného plýtvání a toho tzv. globálního pseudokapitalismu...ale hlavně, že se nám dobře žije v těch všech odpadcích...

2 0
možnosti
AK

Pane Kříž v podstatě s Vámi souhlasím. Podle mne to chce změnu systému. Žádná revolta, demonstrace nepomůžou. Už toto vše tady bylo. V dubnu byla dost velká demonstrace a co z toho, stále to samé. Politici se ani nevzrušili a stále pokračují ve svém. Drží se tam zuby, nehty a vytvořená Ústava a volební zákony jim to umožňují. Odvolatelnost žádná, imunita příliš široká. Odsouzení politici si žijí jako by pracovali s královským platem. Morálka naruby. Pokud si občané toto neuvědomí, budou volit stále ty samé politiky a politické strany. Nebudu volit ani jedinou stranu, která už tady vládla včetně komunistů. Jsem pro přímou demokracii s referendem, je nutné zavést v této zemi pořádek.Občané si přejí jistoty i v tomto. Neboť vidí, jak nahoře není možné nikoho odsoudit atd. Není skutečně čemu věřit a ta víra tady chybí  Je to tristní.

1 0
možnosti
TK

S tím materiálem, co tu máme, žádný restart nepomůže..:-/

0 0
možnosti
JR

J77i90ř92í 16R51o21d

25. 7. 2013 13:30

Moc hezky jste to napsal. Naprostý souhlasR^[>-]

Jen tento názor vysvětlit lidem se zatemnělým mozkem:-)

4 0
možnosti
PH

P10e42t93r 84H53á64l72a

24. 7. 2013 14:05

Myslím, že jsou opomíjeny 2 skutečnosti:

1) Kapitalismus a tržní hospodářství jsou různé věci. Kapitalismus ve fázi globalizace, kdy jednotlivé objekty jsou již často velmi velké, vede k pokřivení / zániku trhu, neboť úzká skupina kapitalistů si "koupí vládu" - a tím získá netržní výhody. Rovněž se ukazuje, že kapitalismus v dnešní době inklinuje k vládě monopolů, což je opět velmi netržní (a je to umožněno právě zakoupenou nečinností vlády).

2) Touha po jistotách nemusí nutně znamenat že člověk chce, aby s o něj někdo postaral. Většině lidí (všem slušným, neparazitujícím) by celkem stačilo, kdyby měli jistotu, že najdou odpovídající práci, bydlení a vzdělání pro své děti a že jim stát nesebere úspory na daních, aby o X let později pokrčil rameny s tím, že na důchod není. Opět tyto jistoty je tržní systém schopen zajistit daleko lépe, než stávající, neboť 

a) Nezaměstnanost je z velké části dílem vzdělání lidí v nepotřebných oborech (řízeno státem)

b) Nezaměstnanost je důsledkem extrémní ceny práce v důsledku daní, oproti mechanizaci

c) Obecně v netržním systému nemohou lidi očekávat, že naleznou odpovídající uplatnění, protože s tím operuje právě systém tržní Na závěr je třeba vyvrátit velkou mýlku, že tržní systém nezajistí jistoty - zajistí, pokud je po nich skutečně poptávka. Jenomže to jsou většinou jen kecy a když přijde na věc, tak poptávka po jistotách není.

3 0
možnosti
PV

Sepsal jste to lépe, než ten pán ve svém pamfletu. Dík. Jen tak mimochodem, jaký je asi rozdíl mezi jeho bodem 1 a bodem 2? Je to jedno a to samé, jen jiná slova. To jen na okraj, odpovídat není třeba.

2 0
možnosti
Foto

To patří Monice Mrozkové: "Líp bych to neřekla!" jako reakce na příspěvek pana Remeše.

Pane Remeši: R^R^R^

1 0
možnosti
Foto

Tak se mi ty příspěvky nějak špatně přiřazují. :-/

Doufám, že to paní Mrozková a pánové Remeš a Kříž pochopí.

Asi by to chtělo RESTART ;-D

0 0
možnosti
Foto

Karma!!! Jako obvykle. A díky moc, pane Karle. R^

3 1
možnosti

Jak tu nekdo zminil, svoboda (seberealizace) je v zebricku potreb docela vysoko. 

Pokud nejsou uspokojeny nizsi potreby (a existuje nadeje pro jejich uspokojeni), tak jde tato stranou.

Odkaz zebricek potreb od Maslowa - http://cs.wikipedia.org/wiki/Abraham_Maslow#Hierarchie_lidsk.C3.BDch_pot.C5.99eb

1 0
možnosti
Foto

Karma, hezky sestaveno.

S většinou myšlenek souhlasím. Některé korespondují s mým dnešním článkem:

http://streit.blog.idnes.cz/c/353211/Podruhe-se-mi-do-zumpy-nechce-rikam-obklopen-fekaliemi.html

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS