Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Položte si otázku, kdy se objevil Havel a Charta 77 v listopadu 1989 ???? Jejich účast na změnách režimů byla nulová. Žádnou ani jednu demonstraci nezorganizovali a objevili a když bylo jisté, že díky studentům nastal takový pohyb, že bylo zřejmé, že nastávají změny. Přitom, co mohli chartisti zvorat, to zvorali a do dnešních dnů se s tím pereme. Pokud čtete publikace o té době , tak zistíte, že oni vůbec nebyli na takovou změnu připraveni. Havel snil o nepolitické politice a když se mělo jednat s Adamcem a oni najednou zjistili, že neví o čem s ním mají vlastně jednat a co chtít. Klause nemusím, ale byl to on, kdo napsal body, které mají požadovat a dal je Havlovy. Nikdo ani Havel nechtěl převzít v té době zodpovědnost a byl to Čalfa, který Havla dokopal k tomu, že tu zodpovědnost vzal.

4 0
možnosti
Foto

R^ Tedy až na ono ,,díky studentům", neb i oni byli použiti jako nástroj, nikoli jako ,,strůjci" změn.

2 0
možnosti
Foto

Jest otázka, byl-li vůbec někdo na nějakou změnu připraven s výjimkou dobře informovaných soudruhů.

A pokud někdo něco zvoral, tak někteří členové ODS, s VK v čele. Tím myslím zpackanou kuponovku a divokou privatizaci.

Také záleží na tom, jak kdo to odkud pozoroval. Těch akcí od začátku roku 89 bylo dost. Kdo se zajímal, o Havlovi věděl, viz např. petice vědeckých pracovníků za propuštění Havla (jaro).

To VK se vynořil "neznámo" odkud - typický nomenklaturní kádr pohodlně usazený v Prognosťáku. A jeho šéf, dvojnásobný agent Karel Köcher, který si i v rozhlase přisvojoval zásluhy o změnu režimu.

Nakonec jako předposledním nám stejně nic jiného nezbývalo.

A k té nepolitické politice se nakonec jednou rádi dobabráme, po zkušenostech s politickou. ;-D

0 0
možnosti
LB

Pravdu máte jen v tom, že disidenti se nepřipravovali na převzetí moci.

Václav Havel a Charta 77 se neobjevili až v listopadu ́89.

Co chcete dnes chartistům vyčítat? Život s StB za krkem, domovní prohlídky, výslechy v Bartolomějské, vyhazovy z práce, nebo dokonce vězení?

Je to snad vina disidentů, že tu nebyl nikdo jiný, než Václav Havel?

3 0
možnosti
JL

Pani Blahova, neni treba se tolik namahat s prispevky a diskuzi s panem Hermankem. Ten nemuze jeste dnes prenest ve sve mysli ten uspech na svetovem poli pana Havla. Vasek mu to sebral. Na pana Jiriho jiz misto nebylo. Proto takova zast!!!

3 1
možnosti
Foto

Co to je, prosím, za nesmyslné tvrzení? Já nikdy žádné politické ambice neměl. VŮBEC NIKDY.

Ale to, že VH nebyl žádný revolucionář, že nechtěl žádný převrat směrem ke kapitalismu, že chtěl nějakou "třetí cestu" a neuměl sám definovat, jak by měla vypadat, je pravda.

0 0
možnosti
JL

Dekuji za odpoved. Byl to mensi zert. Omlouvam se.

O Vaclavovi Havlovi vim jen, ze byl naivka. Ale byl to on, kdo pomohl CR ukazat svetu. Toho si ja cenim nejvice. Okopovani jeho jmena, je ukazka nasi malomyslnosti.

0 0
možnosti
Foto

Havel také nebyl žádný duševní gigant. Byl to především kulisák a radoby dramatik. On a jeho Charta 77 nikdy v žádném dokumentu nezpochybnila vedoucí úlohu KSČ a chtěla vést s KSČ dialog. Pamatuji si, když .... v roce 1987 anebo 1988 se připravovala na výročí srpna v Praze demonstrace, tak Havel vystoupil v radiu Svobodná Evropa a vyzvala ve svém projevu, ať občané nechodí na demonstraci a nenechají se bezdůvodně mlátit, že změnu přinese dialog s vládnoucí mocí. Já jsem to poslouchal na tranďáku na dovolené v Úbyslavi a když jsem to slyšel, tak jsem myslel, že mě šmejkne. Demonstrace byla, ale podle organizátorů, díky tomu projevu přišlo míň lidí, než se počítalo. Havel tam také byl a nikým nepoznán položil kytku k soše a když tam dorazila VB, tak se schoval do průjezdu a tak jej VB vymákla a zavřela. Vyšly dva životopisy a mnoho knih a událostech po roce 1989. Všechny publikace se shodují v jednom, že Havel si neuměl představit vládu bez komunistů a tvrdil, že ve vládě musí být, protože jenom oni umí vládnout. KSČ byla v té době zralá na ručník a najednou zjistili, že Havel je zve ke kultaým stolům a že se s nimi počítá, jako s důležitou politickou silou a začal jim narůstat hřebínek.

4 0
možnosti
Foto

Obávám se, že komunistům začal hřebínek narůstat díky Zemanovi a spol.

Že Havel musel s komunisty počítat, bylo (bohužel) nutné, protože seděli na klíčových pozicích a nebyla za ně náhrada (co do znalostí oboru a prostředí).

Když uvážíte, že tu bylo asi tak 10 až 15% obyvatel v KSČ, tzn. pomalu v každé druhé rodině, tak násilné odstavení KSČ od koryta by znamenalo občanskou válku.

Nicméně již za panování VK byla situace pod kontrolou a tehdy byla příležitost začít šlapat komančům na paty. Jenže jemu nevadili, byl vděčný ua pohodlný život v socíku a Prognosťáku.

Docela se to zdařilo v Turnově, v zastupitelstvu není ani jeden člen KSČM. Také zde nikdy nevyhrál MZ.

Chce to vývoj, staří komanči vymírají a pár těch mladých pomatenců to, doufejme, nespasí.

5 0
možnosti
  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4865x
Člověk s vlastním názorem a veselým duchem. Narozen ve znamení lva roku 1966. V současné době majitel obchodní firmy. Dříve učitel, který přerušil svoje studium na pedagogické fakultě Masarykovy univesity, aby mohl okusit "radosti" soukromého podnikání. Mojí ideou je svobodný občan, který se umí postarat sám o sebe a malý, ale výkonný státní aparát, který jej nešikanuje a měří každému stejným metrem. Více článků a zajímavých informací najdete na www.pravyprostor.cz