Karel Kříž

Neřád

23. 10. 2016 18:01:29
Causa neudělení řádu T.G.Masaryka strýci ministra kultury Hermana Jiřímu Bradymu musí být i pro hodně tolerantního člověka, který se skřípajícími zuby dokáže ustát působení presidenta Miloše Zemana na Hradě ...

... a dát třeba za pravdu některým jeho výrokům či prohlášením, opravdu hodně varovným červeným blikajícím světýlkem.

Podle výkladu případu hradní partou, presentovanou mluvčím Ovčáčkem, se věc udála takto: Ministr Herman vydíral presidenta Zemana tím, že se dožadoval vyznamenání svého strýce, jinak že se setká s Dalajlámou a naruší tak pečlivě Tvrdíkem budované soudružské vztahy naší vlastí s Čínskou lidovou republikou. Miloš Zeman se natolik vylekal, že pověřil pracovníky své kanceláře, aby okamžitě pana Bradyho telefonicky kontaktovali a pozvali tohoto bezmála devadesátiletého muže na cestu z Kanady do ČR, by se mohl "případně" 28. října dostavit na Hrad. Téměř ze dne na den však president i jeho kancelář jméno Brady zapomněli, na seznamu není a nebylo a tak Ovčáček neví proč tady někdo kalí vodu.

Věrohodné? Pro mne zhruba stejně jako když tentýž aparát vysvětloval příjezd s Klausem po funuse do Bratislavy. Nesmyslné mlžení, výmluvy na letové dispečery, na nepřízeň počasí ... vše dle rčení "Když šlapeš do lejna, smrdí stále více", ale Jirka Ovčáček pálil kanónem na vrabce tak vehementně až se mu brýle mlžily. Kdyby byl Miloš Zeman slušnej chlap a politik s velkým P, utnul by tlachání svého dvorního šaška a prohlásil něco ve smyslu: "Ano, zpozdili jsme se o několik minut. Byla to chyba. Odpovědného člověka z hradního protokolu, který nezvládl situaci na hodinu propustím z práce a pozůstalým presidenta Kováče se omlouvám." A bylo po senzaci a mohli bychom to přejít.

Jenže Miloš Zeman nikdy nebyl a není tou dokonalou ikonou, kterak je zobrazován svými nekritickými příznivci, a kteří na každou kritickou větu o svém idolu okamžitě křičí, že "Šláfenberk" tuhle zase někde usnul. Je to proletář ducha a esence pomstychtivosti. Celá jeho politická kariéra je prošpikována vyřizováním účtů s jeho nepřáteli, byť se u toho tváří jako hodnej medvídek, lidově zahalený oparem slivovice a kouřem cigaret. Občas dokonce pronese přesně to, co chtějí lidé slyšet a jeho slova obsahují všeobecně známou pravdu. Ale jsou to jen slova, presidentské schůdky k popularitě. Opravdu vycházejí z jeho vnitřního přesvědčení, nebo jsou to jen vějičky na voliče?

Pokud totiž vystoupí z této maskující mlhy konkrétními činy, mění se z milého, rozumně uvažujícího, lidového presidenta pro dolních deset milionů v zákeřného kuplíře s mocí, kterému nelze věřit ani nos mezi očima. Alespoň tedy tak působí i jeho poslední extempore s řádem - neřádem pro pana Bradyho. Navíc pokud se dá do souvislosti s televizním prohlášením redaktora ČRo, který naznačil možné financování presidentské volební kampaně (a také kampaně ČSSD) lidmi, kterým se ale vůbec nelíbí návštěva Dalajlámy u nás a o to víc i jeho setkání s ministrem české vlády.

Nejsem žádným příznivcem pocestného tibetského marxisty, jehož aura vlhčí klíny novodobých svazáků a svazaček, jenž nám chtějí násilím vnutit "dobro" šťastných zítřků multikulturního socialismu, ale o jeho osobu jde v této cause jen okrajově. Nevím však proč by nám měl čínský komunista diktovat, s kým se má setkávat ministr či kdo může přijet na návštěvu do Prahy. A hlavně nevím, proč by měl president České republiky před někým takovým panáčkovat jako vystrašený zajíc a vytvářet z toho společenské normy chování, kamuflujíce je za nějaká spiknutí proti němu.

Ovčáček reagoval na sociální síti na rozhovor v Událostech - komentářích, že ministr Herman se dopustil v ČT hrubé chyby. Zapomněl prý na to, že celý rozhovor na slovenském velvyslanectví Ovčáček slyšel. Nicméně i když byl do pořadu také pozván, do očí mu to přijít říci neměl odvahu. Proč? Asi to nejspíše tedy celé nebude tak úplně dle hradní verze uvedené v úvodu článku. Co si potom myslet o celé té nechutnosti? Snad jen, že president a jeho parta dokázali devalvovat všechna slova z úst hlavy státu na prvoplánové klamavé tlachání a řád (T.G.Masaryka) na neřád ...

Psáno pro a více na: pravyprostor.cz

Související články:

Autor: Karel Kříž | karma: 32.15 | přečteno: 1363 ×
Poslední články autora