Sebevražda před očima vlastních dětí

19. 10. 2007 11:29:51
Minulý čtvrtek otřásla naším malým městečkem hrůzná událost. Za bílého dne, uprostřed rušné ulice mezi panelovými domy a za vyděšených pohledů svých dvou malých dcer si jejich otec přiložil ke spánku ukradenou pistoli a zmáčkl spoušť. Důvod ? Manželka si údajně našla mladšího milence.

Co dožene člověka k tak děsuplnému činu ? Dvě malá děvčata budou mít do konce života před očima obraz svého stvořitele, kterak se mu po hromové ráně tříští hlava na malé kousky a prasklinami lebky vytéká směsice krve a zbytků mozku. I pro otrlé akční hrdiny typu Sylvestera Stallona by tento pohled spojený se zvukovým efektem vystřelivší pistole musel znamenat hluboký psychický otřes. Pro dívky v začínající pubertě se rovná totálnímu zhroucení. Notabene, pokud se jednalo o vlastního otce, na kterého jistě měly silnou citovou vazbu.


Proč muž v nejlepších letech, s celkem dobrým zaměstnáním, běžnou inteligencí a, do zjištění údajné něvěry, i spokojeným rodinným životem najednou podlehl absolutnímu zkratu ? Proč neváhal do krvavého scénáře svého odchodu ze světa přizvat svoje milované a bezbranné děti ? Proč v amoku nejdříve ještě zdemoloval byt svého tchána ? Proč, zžíraný zřejmě krutou bolestí, nevyřídil svoje účty s milencem své ženy a s ní samotnou ? Proč, pokud neviděl jiné východisko, neodevzdal svůj život věčnosti někde v ústraní s dopisem na rozloučenou ?


Otázek je mnoho. Odpovědět na ně je však velmi, velmi těžké. Homo sapiens jako živočišný druh není naprogramován k celoživotnímu monogamnímu vztahu. V dobrém i zlém a až do smrti před Bohem odpřísáhlá manželství našich babiček a dědečků jsou minulostí. Doba pokročila, z oficiálních svazků se stává přežitek. Nakonec i v případě, že si pár nechá svoji pouť životem přeci jen posvětit na úřadě nebo v kostele, rozvádí se dle nejnovějších průzkumů již každé druhé manželství. Jak vidno z výše uvedeného popisu děsivého dramatu, je slušný rozvod ještě tím lepším řešením rodinné krize.


Znám spoustu případů svých známých a kamarádů, kteří si rozvodovým martýriem prošli. Nakonec i já jsem jej absolvoval, takže mohu posloužit i vlastní zkušeností. Prvotně zamilovanému jedinci produkuje mozek chemické sloučeniny, které mu zabraňují vidět byť jen sebemenší vadu na kráse a povaze svého protějšku. Neustále jej tedy opečovává, obletuje, obšťastňuje sladkými slůvky a nevidí a neslyší. Pokud tento stav mysli trvá dostatečně dlouho, přijde velký den. Den svatební.


Následuje běžný manželský život. Hormony se uklidní, chemické reakce v hlavě, poeticky zvané láska, pomalu ustupují. Oživení každodenního stereotypu přinesou děti. Konečně je vše jak má být. Taťka, mamka, děti, zařízený byteček, dovolená v Chorvatsku a zánovní automobil. Idylka jako z červené knihovny.


Jak je však známo, pod pokličkou to vždy vře. Začíná to maličkostmi. Ponožka vedle koše na prádlo, delší posezení s kamarády v hospůdce, pro partnerku nezajímavé problémy v práci, neshody ve sledování televizního programu, manželčino zbytečné utrácení těžce vydělaných korunek, zlobící ratolesti, dva dny neuklizená kuchyňská linka, připálená večeře, nedostatek vypraných trenýrek a třeba obdivný pohled na souseda (sousedku) ve spodním prádle na vedlejším balkóně. Přichází první hádky, první dlouhé dny vzájemného mlčení. V lepším případě. V případě, že jeden z manželů je magor, také výhrůžky, psychické vydírání čí domácí násilí.


Z románové idylky se stává nervózní šachová partie, kde vždy bývá v nevýhodě hráč s větším zbytkem zamilovanosti a odpovědnosti. Většinou ve víře v lepší příští začíná ztrácet jednu figuru za druhou. Tyto oběti mají v podtextu veskrze alespoň navenek šťastný život dětí a předstíraný spořádaný rodinný život.


Snad nejhorším faktorem, který nyní vstupuje do děje, je žárlivost jednoho z partnerů. Za výčitkami ve stylu: “Včera tě viděli s nějakou nafintěnou mandou (libovým frajerem)! “ se dá schovat téměř jakákoliv psychická úchylka manžela nebo manželky. Nyní se v žárlivostí ovládané bytosti probouzí všechny dříve skryté nízké pudy. Hysterické scény, křik, sledování telefonu, prohlížení kapes a oblečení, rozbíjení nádobí, pláč dětí. Podezíraný protějšek po nějakém čase rezignuje a tiše trpí. To je samozřejmě voda na mlýn, myní již dominantního domácího pána (paní). Je stále více přesvědčen o své pravdě, byť ne vždy se zakládající na reálném podkladě, že si dokáže omluvit svojí předstíranou jakobybolestí vše.


Nevím, který z manželů popisované sebevraždy má pravdu. Maloměstem se nesou obhajoby jak jednoho, tak druhého. Jedni říkají, že možný flirt ze strany manželky tam byl, druzí, že je to absolutní nesmysl, který se vylíhl v choré hlavě žárlivce. V každém případě, u zaměstnance AČR, kteří jistě podstupují náročné psychotesty, je děsivý závěr manželství přinejmenším zarážející. Není to řešení rozumové a zdaleka ne chlapské. Opít se kořalkou, odjet k tchánovi zdemolovat byt, ukrást mu tam pistoli, poté zamknout svoje dcerky na balkóně, aby musely sledovat hrůzné zakončení otcova života je spíše projev veliké slabosti. Jistě to bylo myšleno jako pomsta manželce, ale zraněny jsou nejvíce děti. Nepomohl tedy nikomu a myslím, že po vychladnutí všech emocí, bude jeho čin posuzován nikoliv jako čin zoufalé oběti, ale čin šíleného táty.


Autor: Karel Kříž | pátek 19.10.2007 11:29 | karma článku: 30.92 | přečteno: 5536x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.05 | Přečteno: 103 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.20 | Přečteno: 323 | Diskuse

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 18.07 | Přečteno: 464 | Diskuse
VIP
Počet článků 501 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4865

Člověk s vlastním názorem a veselým duchem. Narozen ve znamení lva roku 1966. V současné době majitel obchodní firmy. Dříve učitel, který přerušil svoje studium na pedagogické fakultě Masarykovy univesity, aby mohl okusit "radosti" soukromého podnikání. Mojí ideou je svobodný občan, který se umí postarat sám o sebe a malý, ale výkonný státní aparát, který jej nešikanuje a měří každému stejným metrem. Více článků a zajímavých informací najdete na www.pravyprostor.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...